RETROSPECTIVĂ 2015: Efectul #Colectiv – România are din noiembrie Guvern tehnocrat

Protest#Colectiv_Resita_ (12)Urmare a incendiului izbucnit la clubul Colectiv, în urma căruia câteva zeci de persoane au murit şi peste 140 au fost rănite, oamenii au ieșit în stradă și au cerut demisia responsabililor. Protestele au avut loc în București şi în alte oraşe din ţară, între care şi în Reşiţa, Timişoara şi Arad, dar şi în oraşe europene.

Acțiunile au avut ca efect demisia primului ministru Victor Ponta şi a Guvernului României, lucru întâmplat în 4 noiembrie. Premierul a declarat că rezistă la orice bătălie politică, dar nu se bate cu oamenii. Interimar a fost desemnat Sorin Cîmpeanu.

Ulterior, Dacian Cioloş a fost numit premierul României de către preşedintele Klaus Iohannis. Au urmat controale în restaurante, baruri, cluburi și alte locații. Pompierii au verificat dacă au aviz de securitate la incendiu ca urmare a tragediei din Colectiv.

Oraşul Băile Herculane a rămas în noiembrie, fără transport local de călători. S-a ajuns în această situaţie deoarece primăria nu a plătit subvenţiile către firma care asigura acest serviciu. Societatea de transport are 25 de salariaţi care riscă acum să îşi piardă locurile de muncă.

Romsilva a depistat în urma unui control la Ocolul Bozovici, un minus în gestiune. Contabila în complicitate cu casiera şi soţul acesteia – tehnician la ocolul silvic Nera, sunt acuzaţi că ar fi sustras aproximativ 5 miliarde de lei vechi. Cei trei angajaţi ai Direcţiei silvice au fost concediaţi şi s-a pus sechestru pe averea acestora.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, ajuns din nou în fața instanței declara că nu este vinovat şi că nu a luat mită de la omul de afaceri Valentin Armaşu. Ghiorghioni a spus că este o înscenare şi că în acest fel s-a încercat îndepărtarea sa din funcţie. Tribunalul Caraş-Severin l-a condamnat însă la 7 ani şi 4 luni de închisoare. Hotărârea nu este definitivă.

La o săptămână distanță, o nouă tragedie se producea de această dată în Paris.Capitala Franţei a fost zguduită de şase atentate produse în locuri diferite. În urma atacurilor 129 de persoane au fost ucise şi peste 350 rănite. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atentatele.

Tot în noiembrie, Mihai Stepanescu, acum fostul primar al municipiului Reşiţa, a fost reţinut de procurorii DNA. El este acuzat că a luat mită 10% din valoarea unui contract de lucrări. Stepanescu se află și acum după gratii. Atribuţiile au fost preluate de viceprimarul Ioan Crina.

Peste 1.600 de copii din Caraş-Severin au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. În Timiş sunt cei mai mulţi copii fără cei doi părinţi acasă, aproape 2000, la Arad sunt 890, iar în Hunedoara 984. Cifrele sunt înregistrate de Inspectoratele Şcolare, dar numărul copiilor aflaţi în această situaţie este mult mai mare, dar fiind faptul că nu sunt incluşi cei cu vârsta sub 3 ani.

Cele mai citite

Related Articles