[AUDIO] Oierii nemulţumiţi. Numărul de câini de la stână, stabilit prin lege de către parlamentari

caini-oi

Sute de crescători de ovine, sosiţi din toată ţara, protestează astăzi în faţa Parlamentului. Aceştia sunt nemulţumiţi printre altele de noua lege a vânătorii care prevede limitarea numărului de câini de la stână, în funcţie de regiune. Şeful serviciului vânătoare de la Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin, Traian Roşu recunoaşte că reglementările nu sunt în concordanţă cu situaţia reală din teren. Un singur câine nu poate asigura paza unei turme de o mie de oi, fie că este la munte sau la şes. În plus reglementarea din lege se referă la un singur câine, fie că este de pază sau de abătut:

Potrivit reglementărilor legii în vigoare, ciobanii pot deţine la şes un singur câine de pază, la deal – doi, iar la munte – cel mult trei, iar cine încalcă aceste măsuri riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Traian Roşu a mai spus că numărul câinilor de la stână trebuie reglementat prin lege, însă acest lucru nu se face de la birou ci în baza unor date concrete, reanalizate pe cazuri.

Amintim că, şi 60 de oieri din Caraş-Severin, membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţ, participă astăzi la manifestaţiile organizate la Bucureşti.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles