24 de ore de creaţii şi interpretări româneşti de 1 Decembrie la Radio România Cultural

Decembrie1

Creaţii şi interpretări româneşti, de la cele care au făcut istorie, la cele contemporane, se aud, de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie, la Radio România Cultural. Vor fi 24 de ore de muzică şi teatru, o defilare sonoră a culturii şi talentelor autohtone.

Cele mai frumoase voci de operă din România (de la Nicolae Herlea şi Elena Cernei, la Angela Gheorghiu şi Ştefan Pop) vin, pe 1 decembrie, să vă încânte la Radio Romania Cultural cu arii sau duete şi coruri faimoase din opere.

Vin, de asemenea, melodii de referinţă care au trecut proba timpului şi aduc savoarea vocilor inconfundabile. Colecţiile româneşti trec, în zi de sărbătoare, de la Cristian Vasile la Dan Spătaru, de la Aida Moga la Pompilia Stoian, de la grupul Stereo la formaţia Semnal M. O formulă muzicală autohtonă nu numai pentru nostalgici.

Pentru amatorii de crossover am pregătit experimentul muzical Balako – o fuziune între Jazz, Latino şi Muzica Populară şi Lăutărească Românească. Balako vin cu o serie de cântece româneşti celebre precum Căluşul, Şaraiman sau Cine-a pus cârciuma-n drum, melodii care au căpătat o nouă dimensiune sonoră prin reinterpretarea lor.

Două formaţii antologice – Sfinx şi Phoenix, vor fi prezente cu două albume de referinţă: Lume albă (1975) şi Cantafabule (primul dublu LP al formaţiei Phoenix, din 1975). Conceptul albumului a plecat de la un Bestiar din secolul XIV.

De 87 de ani, fonoteca Radioului tezaurizează concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio, transmise în direct la Radio România Cultural. Vă propunem un Concert românesc inedit cu ansamblurile noastre, cu miniaturi interpretate de Corul de Copii, swinguri ale Big Bandului Radio sau piese celebre cu Orchestra Naţională Radio.

Iar din seria de albume aflate sub marca Editurii Casa Radio, opţiunea a fost către albumul Axis Mundi, cu HarryTavitian&OrientExpress şi albumulTangou, cu Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail. Două mostre ale inspiraţiei editoriale dublată de perseverenţă şi alegeri oportune, din genuri diverse, pentru toate gusturile.

La fel de variată şi atractivă este şi oferta teatrală. Teatrul Naţional Radiofonic a propus în program spectacole realizate după creaţii ale autorilor români, de la Mihai Eminescu, simbolul culturii române, la autori contemporani.

Toate spectacolele ce vor fi difuzate marţi, 1 decembrie, sunt realizate sub bagheta regizorilor artistici ce au marcat destinul teatrului la microfon.

Veţi putea asculta de exemplu dramatizări după romane îndrăgite precum: Lorelei, de Ionel Teodoreanu, regia artistică: Titel Constantinescu sauPrinţul, de Tudor Teodorescu-Branişte, în aceeaşi regie.

Copiii vor pătrunde în lumea fabuloasă a lui Călin – file de poveste, de Mihail Eminescu în regia artistică a lui Mihai Lungeanu, iar cei ce iubesc textele contemporane vor asculta Belvedere, de Ana-Maria Bamberger, adaptarea radiofonică şi regia artistică Cezarina Udrescu.

Între orele 10:00 şi 13:00, ora Bucureştiului, toate posturile Radio România se unesc pentru un program aniversar, în care vorbim despre cine suntem şi ce facem pentru publicul nostru, românii din ţară şi cei de peste hotare.

Amănunte despre program şi ore de difuzare pe www.radioromaniacultural.ro

De același autor

Related Articles