Răzvan Suma, Rafael Butaru, Rebeca Omordia şi Orchestra Naţională Radio, concert dedicat Zilei Naţionale a României

Rebeca Omordia

Vineri, 27 noiembrie (ora 19:00), Orchestra Naţională Radio vă invită la Sala Radio la un concert dedicat Zilei Naţionale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artişti români sau născuţi în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în ţară, cât şi în străinătate. Veţi avea ocazia să îi aplaudaţi pe Nicolae Moldoveanu – care a dirijat mari orchestre, ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda sau orchestrele BBC, violonistul Rafael Butaru – concertmaestru al orchestrei Operei Naţionale Bucureşti şi al Orchestrei Române de Tineret, pianista Rebeca Omordia – care şi-a construit o frumoasă carieră concertistică mai ales în Marea Britanie şi violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, cunoscut publicului din întreaga ţara graţie turneelor sale naţionale Vă place Bach?, Vă place Brahms? şi Vă place tango?.

Concertul Orchestrei Naţionale Radio vă propune reîntâlnirea cu una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului simfonic rus: suita Tablouri dintr-o expoziţie, semnată de Musorgski. Dedicată unui bun prieten pictor dispărut la doar 39 de ani, lucrarea compusă în numai şase săptămâni descrie un tur imaginar printre tablourile expuse la expoziţia închinată artistului, de la Academia de Arte Frumoase din Sankt Petersburg. În repertoriul serii veţi asculta, de asemenea, cunoscuta uvertură a operei Freischütz (în traducere liberă : „trăgătorul de elită’’), semnată de compozitorul german Carl Maria von Weber, considerată prima creaţie lirică importantă a romantismului german. În programul serii, îi veţi aprecia pe cei trei solişti invitaţi în lucrarea compozitorului Paul Constantinescu: Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, creat în 1963.

Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un frumos parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale), la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără şi Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Naţională din Johannesburg, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga etc.

Violonistul Rafael Butaru, în prezent concertmaestru al Operei Naţionale Bucureşti şi al Orchestrei de Tineret a României, a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca şi, la numai 24 de ani, a fost numit concertmaestru al teatrului liric din acelaşi oraş. Atras de muzica de cameră, Rafael Butaru este concertmaestru sau membru al formaţiilor camerale AD HOC, Opera Group Project sau Trio Axis Mundi, formaţie alături de care a câştigat, în 2008, Premiul I la Concursul Internaţional de Clarinet Saverio Mercadante din Italia. În ipostaza de solist, Rafael Butaru este o prezenţă constantă în cadrul stagiunilor din ţară, concertând alături de Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, Orchestra Operei Naţionale din Cluj-Napoca, Orchestra Naţională de Tineret a României, Orchestra Filarmonicii de Stat din Braşov, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu etc.

În august 2014 Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român. Sub titlul Vă place Bach? în 2012 Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Rebeca Omordia s-a născut la Craiova în 1983, mama sa fiind româncă, iar tatăl nigerian. Marele premiu Delius Prize câştigat în 2009 la Birmingham Conservatoire a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat ca partner de muzică de cameră în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în faţa primului ministru al Marii Britanii la 10 Downing Street, la Highgrove pentru organizaţia prinţului de Wales Princes’ Trust precum şi în săli de concert din Londra ca Wigmore Hall, Kings Place, St Martin in the Fields. A fost invitată să cânte în faţa personalităţilor oficiale a 80 ţări africane la a 50-a anivesare a organizaţiei Uniunii Africane (African Union) la Londra.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

De același autor

Related Articles