Descoperire arheologică de excepţie. Arheologii maghiari: dacii au locuit actualul teritoriu al Ungariei

Nyíregyháza, 2015. március 19. Daragó Zsolt régészeti bontómunkás egy 1700 éves ház sarkában talált tárolóedény darabjait ássa ki a Nyíregyházát nyugatról elkerülõ fõút második ütemének tervezett nyomvonalán végzett leletmentõ ásatáson a Nyíregyházához tartozó Polyákbokor határában 2015. március 19-én. A Jósa András Múzeum régészei a 2,3 kilométeres szakaszon egy a császárkorban, a III. században, feltehetõen a genocídium elõl menekülõ dákok nyomaira bukkantak az akkoriban szarmaták lakta területen. MTI Fotó: Balázs Attila

O descoperire arheologică făcută recent, pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza, dovedește, chiar și pentru istoricii maghiari, că dacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României.

Agenția de presă MTI informează că, pe parcursul excavărilor de pe șantier, au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe. La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea.

Cu mult umor, arheologii maghiari presupun că ar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni sarmate, ceea ce este, firește, ridicol. Cum poate cineva crede că o populație care fuge în fața unui agresor se oprește și constuiește case.

Revenind la chestiunea serioasă a importanței descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident că avem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, dată fiind perioada probabilă a provenienței artefactelor descoperite.

Este un fapt istoric dovedit și incontestabil că teritoriile triburilor daco-gețior se întindeau până cel puțin la Tisa în periada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal.

Sursa foto: MTI

De același autor

Related Articles