“Istoria Banatului” la Biblioteca germană Alexander Tietz din Reşiţa

istoria-banatului-victor-neumann-coord

„Istoria Banatului – studii privind particularităţile unei regiuni transfrontaliere”, semnată în calitate de coordonator şi coautor de prof. dr. Victor Neumann – doctor în istorie, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, titular al cursurilor de istoria modernă a României şi istoria modernă a Europei de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie şi director al Muzeului de Artă din municipiul de pe Bega, va fi lansată astăzi la Biblioteca germană “Alexander Tietz” din Reşiţa.

“Istoria Banatului” este primul volum dedicat istoriei acestei regiuni și reunește contribuțiile istoricilor români, unguri și sârbi sub patronajul Institutului de Studii Bănăţene din Timişoara al Academiei Române. Studiul prezintă particularităţile transfrontaliere ale zonei.

Academicianul Răzvan Theodorescu, care a semnat cuvântul înainte al cărţii, spune despre volum, că „în carte găsești motive să înțelegi europenitatea Banatului. Banatul este întotdeauna, ne place sau nu ne place, un spațiu românesc care este cu un pas înainte spre Europa occidentală”.

Autorul spune despre cartea pe care a conceput-o că volumul începe cu prezentarea din secolul al XVIII nu întâmplător, ci pentru că atunci se creionează și se conștientizează ideea de identitate culturală și memorie culturală, adăugând faptul că “… proiectul a fost gândit ca fiind o necesitate în cadrul regional, o nevoie de a se inventaria ceea ce s-a produs până acum și de a ajunge la câteva concluzii după zeci de ani de când nu s-a produs o lucrare de o asemenea anvengură. Multiculturalitatea și interculturalitatea reprezintă realități în această regiune, iar acest volum este una dintre realizările cele mai importante ale bănăţenilor“, a mai subliniat Victor Neumann.

Evenimentul lansării se va consuma astăzi la Biblioteca germană „Alexander Tietz” începând cu ora 17.00. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles