Procurorul general Tiberiu Niţu: S-a început urmărirea penală pentru omor calificat şi distrugere calificată

Tiberiu Nitu

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat sâmbătă că Parchetul General va aloca toate resursele necesare în desfăşurarea anchetei în cazul incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, iar procurorii vor da dovadă de “suficientă fermitate”.

Tiberiu Niţu a vizitat sâmbătă locul incendiului de la clubul Colectiv, susţinând că procurorii au început deja cercetarea la faţa locului.

“Am preluat dosarul de la Parchetul Capitalei datorită complexităţii acestuia, anvergurii, situaţiei şi faptului că trebuie conlucrat cu foarte multe instituţii: INSEMEX, Poliţia, ISU, Ministerul Public, SMURD, INML, pentru a stabili cât mai repede împrejurările producerii incendiului. S-a început urmărirea penală pentru omor calificat şi distrugere calificată. Urmează să efectuăm şi celelalte acte, să facem cercetarea la faţa locului. Vă asigur că vom aloca toate resursele necesare. Deja la faţa locului sunt trei procurori de la Parchetul General, pentru a finaliza cât se poate de repede ancheta şi vă asigur că vom avea suficientă fermitate”, a declarat Niţu pentru AGERPRES.

Niţu a mai spus că în interiorul clubului “totul este carbonizat”, însă specialiştii criminalişti sunt pregătiţi să preleveze probe şi în astfel de situaţii. El a mai adăugat că, deocamdată, este prematur să se ia o decizie privind reţinerea unor persoane.

Un procuror criminalist a declarat că, până în prezent, a fost efectuată cercetarea criminalistică a cadavrelor, s-au făcut cercetări în spaţiile exterioare clubului, fiind ridicate bunuri şi efecte personale. De asemenea, a fost ridicată unitatea de stocate a imaginilor de la camerele de luat vederi.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat de la Parchetul Capitalei ancheta în cazul incendiului de la clubul Colectiv.

“Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia şi constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorităţi, fiind necesară şi alocarea de resurse logistice suplimentare”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

O echipă de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică — Biroul de criminalistică participă, împreună cu efective de poliţişti de la IGPR — DIC şi Serviciul Omoruri din DGPMB, la cercetarea la faţa locului.
De asemenea, o echipă de specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare — Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani a sosit la Bucureşti pentru a investiga cauzele izbucnirii.

Foto: www.evz.ro

Cele mai citite

Related Articles