Bătaia e ruptă din „RAI”?

1-dascal-botosanean-anchetat-in-scoala-dupa-ce-a-batut-un-elev-am-ajuns-acasa-si-copilul-plangea

Teoretic, doar teoretic, şcoala e locul în care copiii noştri ar trebui să-şi completeze educaţia, să înveţe lucruri noi, să-şi definitiveze cei 7 ani de-acasă. Din nefericire lucrurile nu stau tocmai aşa; nu peste tot.
De multe ori la şcoală nu prea se învaţă o materie sau mai multe, ba pentru că postul didactic e ocupat de un suplinitor, ori pentru că dăscăliţa e prea obosită să-şi mai bată capul cu tot prostul pe un salar de mizerie. La şcoală nu prea se mai face educaţie pentru că domnul sau doamna dirigintă e ocupată să motiveze absenţe, sau să-şi certe copiii în urma nu ştiu cărei reclamaţii venite de la un profesor sau altul. La şcoală copiii nu sunt învăţaţi ce înseamnă viaţa, poate pentru că nu are cine.
Şi mai trist e faptul că deşi sunt trimişi la cursuri pentru a fi educaţi, se întorc pălmuiţi sau cu vânătăi; nu de la fotbal, sau de la vreun accident. Nu, ei vin acasă bătuţi de profesori. Recent, o profesoară că nu pot să-i spun nici dăscăliţă, nici cadru didactic, a fost filmată în timp ce pălmuia un copil; nu odată, nu de două ori, ci dădea sistematic, probabil pentru a materializa dictonul conform căruia „Bătaia e ruptă din Rai”.
„Probabil a avut un moment de rătăcire, dar nu a dat cu răutate”. Afirmaţia aparţine directorului acelei şcoli, care a mai precizat că s-au primit peste 300 de scrisori de simpatie, care cereau expres ca profesoara să nu fie sancţionată sau demisă. Ăsta e sado-masochism. Cum adică să fiu de acord ca părinte, ca fiul sau fiica mea să fie luat/ă la palme de o profesoară.
Pentru a realiza tabloul complet al întâmplării, directorul s-a arătat indignat în primul rând de faptul că un elev şi-a permis să încalce regulamentul şcolii, şi să filmeze scena, pe care a distribuit-o apoi pe o reţea de socializare, unde a devenit virală. Auzi domnule de ce era indignat directorul: de folosirea fără aprobare a telefonului mobil. Nu de faptul că un profesor pălmuieşte un elev, nu de faptul că astfel de scene nu sunt singulare, dar din cauza regulamentului există prea puţine astfel de dovezi.
Oare în ce lume trăim? Când vom avea oameni potriviţi în locuri potrivite, pornind de la vânzătoarea din colţ, trecând prin unităţile sanitare, prin şcoli şi terminând dacă vreţi cu membrii clasei politice. Când se va întâmpla acest lucru, asta dacă se va întâmpla vreodată. Pentru că trecem cu vederea peste lucruri minore, care în timp se amplifică şi devin majore.
Oare cum ar fi ca după o astfel de scenă, la şcoala respectivă să vină un inspector şcolar şi să-i aplice aceaşi corecţie doamnei profesor? Pentru că „Bătaia e ruptă din Rai”. NU?

Dan Agache

Sursă foto: www.botosaneanul.ro

De același autor

Related Articles