[AUDIO] Comercializarea ciupercilor de pădure, interzisă în pieţe

A street vendor displays edible mushrooms called boleti at a market in Warsaw, September 27, 2010. Visitors enjoy the traditional Polish pastime of mushroom picking and this year more young people seem to have joined the hunt, encouraged by a bumper crop following an unusually wet spring and summer. Poland is one of the biggest mushroom exporters worldwide and is estimated to provide some 90 percent of the boleti eaten in Europe. Picture taken September 27. To match Reuters Life! POLAND-MUSHROOMS/ REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: ENVIRONMENT BUSINESS SOCIETY AGRICULTURE)

Autorităţile sanitar-veterinare au interzis comerţul cu ciuperci de pădure în pieţele din Caraş-Severin. Decizia a fost luată de conducerea judeţeană a Direcţiei Sanitar-Veterinare după ce la spital au ajuns mai multe persoane intoxicate cu ciuperci din flora spontană. Atât comercianţii clandestini, cât şi cumpărătorii din pieţe, se expun la un risc major, spune medicul veterinar Pavel Borchescu – purtătorul de cuvânt al DSVSA Caraş-Severin. Cei care comercializează ciuperci de pădure şi nu au asupra lor un certificat de producător sau acte prin care să poată dovedi provenienţa mărfii, vor fi sancţionaţi contravenţional, amenzile fiind foarte mari. În plus aceştia vor fi predaţi organelor de poliţie pentru a răspunde penal în condormitate cu legislaţia în vigoare.

Pe raza judeţului sunt în prezent 4 producători autorizaţi pentru comercializarea ciupercilor, a mai spus Pavel Borchescu, iar celor dornici să consume le este recomandat să achiziţioneze doar din unităţile, autorizate sanitar-veterinar.

DSVSA Caraş-Severin nu dispune momentan de baza legală pentru eliberarea de autorizaţii de comercializare a ciupercilor vânzătorilor ambulanţi, a subliniat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles