Cuvioasa Parascheva venerată astăzi de zeci de mii de credincioşi

126638_sfanta-paraschevajpg

Parascheva cunoscută în popor şi ca „Sfânta Vineri”, dar și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, patroana spirituală a Moldovei. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie.

În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași unde peste 90.000 de pelerini o vizitează anual.

Datele statistice arată că peste 54 de mii de români poartă acest nume şi îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Cele mai frecvente prenume pentru femei sunt Paraschiva, Parascheva, Chiva şi Chivuţa, iar pentru bărbaţi: Paraschiv, Chivu şi Paraschev.

(Hardy Cvoica)

Sursa foto: crestinortodox.ro

De același autor

Related Articles