Sute de persoane din Caraş-Severin au fraudat sistemul de ajutoare sociale

baniAproximativ 1% din populaţia judeţului Caraş-Severin beneficiază de ajutor social pentru asigurarea unui venit minim garantat. Numărul este însă în scădere. Potrivit Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în prezent există 2.324 de beneficiari, cu 300 mai puţini faţă de prima lună a acestui an. Statul plăteşte lunar în acest sens aproape 500.000 lei.

Nu toţi sunt însă de bună cuviinţă, chiar dacă dau o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate. 252 de asistaţi social din judeţul Caraş-Severin au primit bani fără să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege.  Aceştia au fost depistaţi şi trebuie să returneze sumele primite, în medie o persoană încasează lunar 220 lei.

Beneficiarii de ajutor social nu au voie de exemplu, să refuze nejustificat vreun loc de muncă, program de formare profesională sau efectuarea muncii în folosul comunităţii.

Potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, venitul minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei vor dispărea.

Autoritățile vor să le reunească într-unul singur. Venitul minim de inserție va putea fi acordat familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate, pentru a preveni și a combate sărăcia și riscul de excluziune socială. (Mirabela Afronie)

De același autor

Related Articles