[FOTO] Banatul Montan – destinaţie de duminică

12053145_948625655202395_1712031358_n-1024x759

Satul românesc a fost și va rămâne locul unde s-au născut și au crescut generații întregi, de unde apoi au luat drumul orașului.

Radio România Reşiţa şi-a propus  să promoveze satul românesc, dar şi zonele turistice.

Banatul Montan abundă în locuri frumoase, iar astăzi vă invităm să facem o plimbare prin localitatea Sicheviţa.

Sichevița este o străveche așezare românească cu urme de locuire neîntreruptă încă din preistorie. Este una din cele mai mari și frumoase comune din județul Caraș-Severin. Cercetările arheologice efectuate în perimetrul comunei de-a lungul anilor au scos la iveală materiale din paleolitic, neolitic, epoca dacică, romană și evul mediu(Gornea-Tircheviste).

Comuna și-a primit numele de la pârâul și Valea Sichevița. Atestată documentar în anul 1363, localitatea apare menționată neintreerupt în toți anii următori, ca la mijlocul secolului al XVIII-lea o parte a populației satului să se stabilească în alte locuri din imediata apropiere, dând astfel configurația de azi a comunei cu cele 17 sate aparținătoare plus Gornea și Sichevița.

Calea de acces este drumul natieonal 57/A, Drumul județean 571 ce trece prin comuna Sichevița, de la șoseaua națională spre comuna Girnic, drumurile comunale Crușoțiva, Liborajdea, Valea Oraviței.

Morile de apă de la Sicheviţa, construite la 1700 reprezintă principala atracţie.  Din 25, doar jumătate sunt funcţionale. Aici în deosebi primăvara sau toamna oamenii îşi macină cerealele, vara sunt probleme din cauza secetei, care afectează ciuturele.

Un turist canadian impresionat de vechimea şi valoarea a morilor a promis că la întoarcerea acasă le va populariza pe reţelele de socializare cu coordonatele GPS.

Bilunar, în Sichevița are loc târgul local, de unde pot fi cumpărate produse din cele mai diverse. Bătrânii comunei pot delecta vizitatorii cu legendele și povestirile locale.

Cele mai citite

Related Articles