Gheorghe Ţiţeica – unul dintre cei mai mari matematicieni

Născută în Munţii Pădurea Neagră, Dunărea scaldă malurile a 7 ţări europene şi a 4 capitale, adunând în parcursul ei oarecum domol, frumuseţea şi înţelepciunea oamenilor pe care-i întâlneşte; dă în clocot la cazane şi doar barajul construit de om îi mai linişteşte zbuciumul. Aici, în poarta Severinului, a născut din spuma sa o serie de personalităţi marcante ale vieţii, culturii şi artei româneşti: Theodor Costescu, Dimitrie Grecescu, Gheorghe Ionescu Şişeşti, Dumitru Anghel, Alice Voinescu, Ştefan Odobleja sau Gheorghe Ţiţeica.

Despre Ţiţeica s-a scris în decursul vremii mult; matematician şi pedagog român, profesor la Universitatea şi la Şcoala Politehnică din Bucureşti, membru al Academiei Române şi al mai multor academii străine, doctor honoris causa al Universităţii din Varşovia, un nume ce va rămâne peste veacuri în analele matematicii româneşti.

„Este unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii, iar pentru România este socotit geometrul numărul unu”, afirmă profesor Daniel Streţcu – profesor de matematică la Colegiul Gheorghe Ţiţeica din Drobeta Turnu–Severin. „Este al cinci-lea doctorand român în domeniul matematicii, apreciat şi lăudat de profesorii lui”, a mai precizat Daniel Streţcu.

Elev eminent, cu reale înclinaţii spre ştiinţele exacte, Gheorghe Ţiţeica a fost repede remarcat de dascălii săi, atât de cei de la liceul din Craiova, cât şi de cei de la Universitatea din Bucureşti, unde a fost sfătuit să urmeze un doctorat la Paris. Acolo, alături de savanţi ai vremii, l-a avut profesor şi pe Jean Gaston Darboux, care i-a deschis pasiunea către geometrie, în special către geometria diferenţială, pasiunea care l-a urmat întreaga viaţă.

Mai multe informații pe site-ul EU aleg România.

Cele mai citite

Related Articles