Turişti neechipaţi rătăciţi în Retezat

rataciti

Doi bărbați din Lupeni s-au rătăcit în masivul Retezat, în zona Valea Baleia. Cei doi intenționau să facă o drumeție pe biciclete, însă pentru că s-au abătut de la traseul marcat, s-au rătăcit, iar noaptea i-a surprins în pădure, fără un echipament adecvat. După un apel disperat la 112, salvamontiştii hunedoreni au plecat în căutarea acestora. Bărbaţii au fost găsiţi în zona Valea Baleia din Munţii Vâlcan. Jandarmii hunedoreni i-au transportat pe cei doi în municipiul Lupeni, dar aceştia nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara, maistru militar Andrada Pop.

Cei doi bărbați, de 17, respectiv 36 de ani, din municipiul Lupeni, le-au povestiti jandarmilor hunedoreni că au plecat pe munte în jurul orei 14.00 şi intenţionau să parcurgă cu bicicletele traseul Lupeni- Vârful Straja- Vulcan, însă, s-au abătut de la traseul marcat şi astfel au ajuns în Valea Baleia. Din cauza faptului că s-a înnoptat și nu cunoșteau zona şi nu aveau nici lanterne care să le permită să vadă suficient de bine, s-au rătăcit.

Jandarmii montani recomandă tuturor celor care se aventurează pe munte să poarte echipament adecvat, să se informeze asupra itinerariului propus şi gradului de dificultate, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu, să consulte prognoza meteo pentru perioada şi zona în care doresc să ajungă şi să aibă asupra lor chibrituri, brichete, lanterne, şi materiale de prim ajutor, care i-ar ajuta să reziste pe munte în caz de nevoie. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: hunedoaralibera.ro

De același autor

Related Articles