Emil Racoviță – biologul care a dus faima României

emil_racovita-717173Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalităţi din cultură sau ştiinţă care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care prin creativitate, muncă şi curaj au adus România intre ţările care au imbogăţit cunoaşterea universală. Astăzi vi-l prezentăm pe Emil Racoviţă.

Biologul român care a dus faima României peste tot în lume, explorator al oceanelor îndepărtate şi al adâncurilor întunecate, creatorul unei ramuri ştiintifice şi al celui dintâi institut de speologie din lume. Aşa se poate rezuma în câteva cuvinte munca de-o viaţă a savantului român.

S-a născut şi a studiat la Iaşi, după care la Paris, apoi s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe de la Universitatea Sorbona. După absolvire, a rămas în Franţa pentru a-şi pregăti doctoratul şi s-a angajat la Laboratorul oceanologic „Arago”. Acolo a făcut primele scufundări pentru a studia viaţa subacvatică. Avea doar 25 de ani când a fost ales membru al Societăţii Zoologice din Franţa. După doctorat, obligaţia de a-şi satisface stagiul militar l-a chemat înapoi acasă, în România, însă în preajma vârstei de 30 de ani, i s-a făcut o propunere de nerefuzat. A fost ales să facă parte, ca naturalist, din expediţia care a pornit în anul 1897 să studieze ţărmurile din Antartica.

Mai multe informații puteți afla pe pagina de internet a proiectului: eualegromania.ro

Cele mai citite

Related Articles