Traian Vuia – pionierul aviaţiei mondiale

Traian_vuia_flying_machineTraian Vuia a scris istorie, a construit primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul

Din cele mai vechi timpuri, omul a fost fascinat de zbor. Printre cei care s-au dedicat acestui deziderat se numără şi inventatorul bănăţean Traian Vuia, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale.

Traian Vuia s-a născut la 17 august 1872, în localitatea Surducul Mic – după unele surse, ce aparţinea de comuna Bujor, actualmente Traian Vuia. Începe şcoala în localitatea natală şi îşi continuă studiile la şcoala germană din Făget. Liceul l-a absolvit în 1884 la Lugoj.

În 1892 devine student al Şcolii Politehnice din Budapesta, iar după un an se transferă la Facultatea de Drept din Budapesta. Traian Vuia a lucrat din 1895 la Biroul Avocaţional al lui Coriolan Brediceanu. Devine doctor în drept în 1901.

Pentru împlinirea visului de-a realiza primul aparat de zbor mai greu decât aerul prin mijloace mecanice, Traian Vuia pleacă în Franţa, la 27 iunie 1902. Un an mai târziu, marele inventator român depune un memoriu proiect de aeroplan-automobil la Academia de Ştiinţe din Paris. La 16 octombrie, în acelaşi an primeşte Brevetul de Invenţie al aeroplanului-automobil. Peste 6 luni intră în posesia unui Brevet emis în Marea Britanie.

Mai multe informaţii pe eualegromania.ro

Cele mai citite

Related Articles