[FOTO] Zilele oraşului Băile Herculane – petrecere cu mâncăruri specifice româneşti, muzică şi voie bună

zilele orasului Baile Herculane 15

Cea de-a doua dintre ZILELE ORAŞULUI B[ILE HERCULANE a început cu o vreme răcoroasă de dimineaţă, dar apoi căldura a început să îşi revină, pntru ca la orele prânzului să fie o vreme foarte frumoasă şi îmbietoare pentru o plimbare până la Parcarea Centrală, care este centrul de greutate al manifestărilor din acest an! Locurile la mese au început să se ocupe destul de repede, iar la standuri părea că vânzătorii acum au venit, deşi au avut parte de o primă seară peste aşteptări, atât ca prezenţă, cât şi volum de vânzare! Chiar dacă nu mai sunt căldurile de altădată… din această vară, îngheţata a mers foarte bine! Desigur, micii şi berea şi-au luat tainul, dar nici celelalte produse nu s-au lăsat mai prejos, de la cârnăciori la frigărui ori cotlet de porc şi piept de pui, de lângă care nu puteau lipsi cartofii prăjiţi!

Participantii la acest eveniment – localnici şi turişti, precum şi oameni veniţi din zonele din apropierea Văii Cernei – se simt bine, se distrează, dar au şi regrete, după cum aflăm de la un turist din Drobeta Turnu-Severin : “E foarte bine, din ce în ce mai bine datorită organizatorilor, dar este o singură dezamăgire : centrul vechi! Este al patrulea an în care venim aici şi am văzut că acuma se lucrează în Parcul Central cu o firmă de la Severin! S-ar putea să fie şi mai bine!… Am fost şi aseară aici, venim şi deseară şi mâine seară!”  Localnicii au şi ei regretele lor, ne mărturiseşte unul dintre aceştia : “Mă simt foarte bine, atmosfera e plăcută, nu e cancula aia din iulie, berea e foarte rece, aşteptăm să vedem micii cum sunt!… Vin în fiecare an, dar anul acesta, pentru că se repară staţiunea, suntem în parcare în loc să fim în centrul staţiunii! E bine şi în parcare, dar e cam aglomerat… Tot e mai bine acolo în Centrul Vechi!”

Pe lângă standurile cu mâncare, sunt amplasate şi numeroase standuri cu produse nealimentare, de la îmbrăcăminte şi încălţăminte la articole de artizanat, articole bisericesti, dar şi nelipsitele kitch-uri! Lume multă, însă cumpărători mai puţini, după cum se arată bugetul! Şi, totuşi, economia de piaţă funcionează, după cum aflăm de la un comerciant de artizanaturi, venit tocmai din judeul Maramureş :” În general vânzările sunt acceptabile, după sezon… E la sfârşit de sezon şi turiştii sunt mai puţini, clienii nu sunt ca în sezonul de vară, mai puţini un pic… Se caută pahare, oale de ceramică şi tot felul de suveniruri specifice Băilor Herculane! Am venit de mai multe ori la zilele oraşului, dar parcă se cunoaşte că nici lumea nu e cum a fost anul trecut. Anul trecut a fost foarte multă lume pe timpul ăsta!”

Ca de obicei, participanţii au început să vină odată cu începerea spectacolului de muzică populară, astfel că locul manifestărilor s-a aglomerat foarte repede! Spre seară locurile la mese sunt tot mai greu de găsit, ceea ce e spre binele vânzătorilor, care au speranţa că îşi vor scoate cheltuielile şi la sfârşitul sărbătorii vor avea motive de… sărbătoare şi la numărarea banilor… profitabili! Seara este rezervată tinerilor, prin concertul de muzică uşoară pe scena amplasată în incinta Parcării Centrale… Şi chiar după terminarea programului muzical, petrecerea continuă mult după miezul noptii!

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles