5 apariţii editoriale muzicale excepţionale la Editura Casa Radio

Proiecte noi

Editura Casa Radio, prin care Radio România pune la dispoziţia publicului larg comorile din Fonoteca Radio România, cea mai importantă arhivă audio românească, a pregătit pentru debutul lunii septembrie apariţia a cinci albume muzicale ce au în prim-plan nume rezonante din prima linie a interpreţilor români contemporani: Trans-European Express cu Orchestra Română de Tinereţ dirijor Cristian Mandeal, R. Strausş Simfonia Alpilor, cu Orchestra Naţională Radio, dirijor Cristian Mandeal, Dan Grigore – Maestro!, Horia Mihail, Pianul călător – Romantic, Duelul viorilor – Tango, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Horia Mihail.

Trans-European Express se intitulează discul semnat de Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal, cu un repertoriu alcătuit din piese orchestrale celebre, piese favorite de biş înregistrate în studiourile Radio România în perioada 2013-2014. De la celebrul Vals de Dmitri Şostakovici, la Pas de deux din baletul Spărgătorul de nuci aparţinând lui Ceaikovski şi un inedit Russian Medley alcătuit de Sabin Păutza, cele 15 lucrări prezente pe acest album creionează un portret strălucitor al unei orchestre care este „de tineret” numai datorită vârstei membrilor săi, nu şi prin profesionalismul pe care îl dovedeşte.

Trans European Express este al doilea disc al Orchestrei Române de Tineret apărut la Editura Casa Radio. Primul, apărut anul trecut, a cuprins în exclusivitate un repertoriu românesc. Orchestra Română de Tineret este în prezent parte a Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română condus de Marin Cazacu. În 30 augusţ Orchestra Română de Tineret va susţine concertul care deschide ediţia 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu.

Dirijorul care a reuşit performanţa de a transforma Orchestra Română de Tineret într-unul dintre cele mai bune ansambluri româneşti este Cristian Mandeal, acelaşi care în 21 septembrie 2014 conducea Orchestra Naţională Radio pe scena Sălii Radio în cadrul Festivalului Orchestrelor Radio RADIRO, organizat de Radio România. O iniţiativă unică printre festivalurile muzicale din lume, RADIRO a reunit la cea de a doua ediţie, din 2014, orchestre importante ale radiodifuziunilor publice, iar concertul Orchestrei Naţionale Radio a confirmat valoarea acestui ansamblu în rândul orchestrelor europene radio. Cum 2014 a fost un an Richard Strauss (150 ani de la naştere), repertoriul ales a cuprins lucrări semnate de acest important creator din spaţiul post-romantic german: Orchestra Naţională Radio a interpretat sub bagheta lui Cristian Mandeal monumentala Simfonie a Alpilor, acum gravată pe un disc apărut la Editura Casa Radio.

Un nou titlu al Editurii Casa Radio, Maestro!, îl are în prim plan pe pianistul Dan Grigore, o emblemă pentru arta interpretativă românească a ultimelor decenii. „Recitalul este gândit ca un colaj de stiluri diferite reprezentând trăiri subiective, uneori chiar amintiri personale din întreaga mea activitate concertistică de până acum. Cred că marile capodopere ne sunt mereu contemporane şi că ele, indiferent de epoca în care au fost scrise, îşi dau mâna peste timp”, scrie Dan Grigore în prezentarea care însoţeşte acest album care reuneşte înregistrări realizate între anii 1961 şi 2008 – o viaţă închinată pianului, decriptată pe acest disc special.

Cele două proiecte muzicale importante ale Centrului Cultural Media Radio România, Duelul viorilor şi Pianul călător sunt, de asemenea reflectate pe două discuri apărute recent sub semnul Editurii Casa Radio. În 2015, Pianul călător a fost… Romantic, aşa cum sunt şi înregistrările realizate în studiourile Radio România pentru discul semnat de pianistul Horia Mihail. Lucrări de Robert Schumann şi Johannes Brahmş în nuanţata interpretare a pianistului care şi-a dus pianele călătoare în cele mai îndepărtate colţuri ale României, contribuind astfel esenţial la promovarea muzicii clasice, figurează pe acest disc cu semnificaţii speciale.

Duelul viorilor este un titlu inspirat pentru un proiect care reuneşte doi violonişti de marcă, cu două viori de colecţie: Gabriel Croitoru care cântă pe o vioară Guarneri care i-a aparţinut lui George Enescu şi Liviu Prunaru, concert-maestrul uneia dintre cele mai bune orchestre din lume, Concertgebouw din Amsterdam, care deţine o vioară Stradivarius. Două viori într-o ipotetică confruntare arbitrată de pianistul Horia Mihail şi publicul entuziast care i-a aplaudat în multe dintre oraşele României: un pariu câştigaţ regăsit acum şi pe discul apărut la Editura Casa Radio, cu un repertoriu cel puţin incitant şi destul de rar prezent în discografia românească, o selecţie de celebre tangouri.

Toate discurile sunt disponibile pe site-ul Editurii Casa Radio (www.edituracasaradio.ro) şi la standul din str. Temişana nr. 31, Bucureşti, unde pot fi achiziţionate la preţurile de producător. Pe perioada Festivalului George Enescu (30 august – 20 septembrie), Editura Casa Radio va avea un stand propriu în foaierul Sălii Mari a Palatului. Discurile Editurii Casa Radio se găsesc în magazinele de specialitate (librăriile Humanitas şi Cărtureşti).

Serviciul  Comunicare

De același autor

Related Articles