Turismul de la graniţa româno-sârbă se dezvoltă cu bani europeni!

centru parc Baile Herculane 2

Administraţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei a participat în ultimii ani la o serie de proiecte în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, ultimul – încheiat recent – fiind DESCOPERĂ NATURA PESTE GRANIŢE, în parteneriat cu Intreprinderea Forestieră de Stat BANAT din Pancevo – liderul proiectului, Asociaţia de Turism din Pancevo şi Primăria comunei Cornereva.  Valoarea totală a proiectului depăşeşte 620.000 EURO şi s-a desfăşurat pe o perioadă de peste un an de zile, având obiectiv dezvoltarea sectorului economic al turismului, cu accent pe ecoturism, în parcurile naţionale din zona de graniţă româno-sârbă.

Între obiectivele turistice de pe raza Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei se află Moara Dracilor – în Rezervaţia Cheile Ţesnei, Cheile Corcoaiei, Piatra Puşcată – unde se menţine patraula din perioada imperiului austriac, săpată în stâncă; Izbucul Cernei – considerat cel mai puernic izvor din România, cu un debit de 1,5-1,6 mc / secundă; peste 400 de peşteri, inclusiv peşteri termale unice în ţara noastră şi foarte rare pe glob; Cascada Vânturătoarea sau Cascada Cociu, precum şi cătunele izolate din Munţii Cernei.

Fiecare partener  a desfăşurat o serie de activităţi cuprinse în cadrul proiectului. “Noi am avut ca activitate principală montarea a 20 de panouri informaţionale la intrare şi pe traseele turistice de pe raza parcului” – ne-a declarat ing. Andrea Kurta – responsabilul compartimentului de Educaţie ecologică şi Realaţiile cu comunităţile din cadrul Administraţiei Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.  Pe parcursul proiectului au fost organizate atât în România, cât şi în Serbia, cursuri de ghizi turistici şi participări la târgurile de turism. “Am participat la un târg de turism la Novi – Sad pentru a promova Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei şi, totodată, proiectul, apoi am participat la târgul de turism de la Timişoara, la care au fost prezenţi toţi partenerii din proiect cu materiale promoţionale pentru promovarea acestor zone frumoase“, ne-a mărturisit ing. Andrea Kurta. Un obiectiv principal al acestui proiect este realizarea unui drum de legătură între comunităţile izolate din Munţii Cernei aparţinând comunei Cornereva. Pentru acest drum a fost realizat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, urmând ca printr-un alt proiect să fie realizată construcţia drumului.

Dar pentru proiectul DESCOPERĂ NATURA PESTE GRANIŢE sfârşitul nu este aici! “Proiectul continuă, deoarece e vorba despre dezvoltarea turismului în zona de graniţă româno-sârbă şi, din câte am observaţ vin foarte mulţi turişti sârbi la noi în zonă, poate şi datorită faptului că au fost activităţi prin care s-a promovat această arie naturală! Deja avem solicitări pentru a fi implicaţi într-un astfel de priect şi pe viitor!”, ne-a mărturisit ing. Andrea Kurta.

Paul Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles