Bănăţenii fac demersuri pentru a proteja vânatul mare

harta proiect conservare

Fauna sălbatică din județele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara va fi protejată printr-un proiect european, cu o finanţare de 3 milioane de euro.

Beneficiar este coridorul Apuseni-Meridionali, una dintre cele mai importante zone ecologice din Europa care permite deplasarea speciilor sălbatice, inclusiv a urşilor şi a lupilor. În protejarea şi conservarea vânatului mare sunt implicaţi şi jandarmii. Despre reducerea conflictului dintre om şi animalele sălbatice, vorbeşte purtătorul de cuvânt al jandarmeriei timișene, plutonier major Cristian Marc: „trebuie găsite soluții menite să răspundă amenințărilor directe (conflicte, braconaj), dar și demonstrarea unor metode de prevenire a pagubelor pentru a facilita coexistenţa cu animalele sălbatice”.

Coridorul Munții Apuseni – Carpații Meridionali se întinde pe o distanţă de peste 150 de kilometri între Munţii Apuseni la nord şi Munţii Retezat – Țarcu la sud și reprezintă un peisaj unic, bogat din punct de vedere cultural care păstrează, încă, o mare parte din biodiversitatea pentru care România este recunoscută la nivel mondial.

Jandarmii sunt parteneri în proiectul LIFE Connect Carpathians pentru că reprezintă instituţia specializată a statului care exercită, în condiţiile legii, atribuţii inclusiv cu privire la protecţia faunei şi florei şi a ariilor protejate, prin măsuri specifice de prevenţie şi combaterea oricăror încălcări ale prevederilor legale.

Prin legătura pe care o creează între factorii interesaţi implicaţi în gestionarea terenurilor din regiunea Coridorului Apuseni-Meridionali, proiectul LIFE Connect Carpathians va dezvolta şi va implementa măsuri integrate de conservare la nivel de peisaj astfel încât să se aducă beneficii atât factorilor interesaţi, cât şi biodiversităţii regionale. Proiectul urmăreşte armonizarea măsurilor de conservare cu nevoile factorilor interesaţi, în vederea îmbunătăţirii statutului de conservare pentru urs şi lup.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles