Contrabanda cu ţigări sârbeşti este în floare. Peste 250 de mii de pachete au fost confiscate

tigari 1

Combaterea contrabandei cu țigări rămâne o prioritate a polițiștilor de frontieră din Caraș-Severin. În acest an, la frontiera cu Serbia au fost confiscate peste 9 mii de pachete. Comisarul Amina Brăilă spune că cea mai mare captură a fost făcută la începutul lunii iunie, când în urma mai multor percheziţii au fost depistate 4800 de pachete de ţigări. Cazul este încă în cercetare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa.

La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, care include judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi au fost confiscate în acest an peste 250 de mii de pachete de ţigǎri. La acestea se adaugă 90 de kilograme de tutun.

Contrabanda cu ţigarete are efecte profund negative nu doar pentru producătorii şi distribuitorii legali şi pentru stat, dat fiind că un punct procentual din piaţa neagră înseamnă pierderi la buget de peste 35 de miloane de euro, dar reprezintă şi o ameninţare pentru securitatea frontierelor şi, implicit, pentru aderarea noastră la Schengen.

Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România, consideră că recentele propuneri potrivit cărora comercializarea ţigaretelor trebuie să se facă la minimum 250 m de unităţile sanitare şi de învăţământ, având ca obiectiv reducerea incidenţei fumatului în rândul tinerilor, nu vor face altceva decât să impulsioneze piaţa neagră. „Cei care comercializează ţigarete ilegale vând oricui, fără a face diferenţa între minori şi adulţi, iar cine va dori să cumpere produse din tutun fără să meargă până la marginea localităţii, va putea opta pentru ţigaretele comercializate ilegal, în pieţe, oboare. Aşadar, îngrădirea comerţului legal, nu va face altceva decât să dea apă la moară vânzătorilor de ţigarete de contrabandă. În afara faptului că propunerea menţionată nu aduce vreun beneficiu sănătăţii publice, circa 50% dintre punctele de vânzare la nivel naţional îşi vor reduce cu aproape jumătate cifra de afaceri, cu efecte în lanţ asupra salariaţilor, furnizorilor”, spune Adrian Popa.

(Sebastian Dragomir)

 

De același autor

Related Articles