Medicamentele ”generice” sunt o alternativă mai ieftină

medicamente

Cărășenii preferă medicamentele mai scumpe, dacă acestea sunt prescrise de medicul specialist, cu toate că în farmacii există și medicamente mai ieftine, care conțin aceeași substanță de bază. Pacienții consideră că nu sunt atât de eficiente ca și cele mai scumpe, incluse pe rețetă de specialiști. Doctorul Laurențiu Mărțuică, directorul adjunct al Casei județene de Asigurări Sociale de Sănătate Caraș-Severin a vorbit despre reclamațiile sosite din partea pacienților și despre ce înseamnă medicamentele ”generice”:

”Oamenii consideră că ce le-a prescris dl. dr. specialist este cel mai bun și nu doresc sub nicio formă un alt medicament, cu aceeași substanță de bază, dar mai ieftin. Diferă doar denumirea medicamentului și prețul, binențeles. Medicamentele generice sunt opțiuni terapeutice echivalente ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Pentru că brevetul unui medicament inovativ expiră după 10 ani, la finalul acestei perioade orice companie îl poate produce și dezvolta, fără a schimba formula substanței active. Acest produs rezultat poartă numele de medicament generic”.

Prețul medicamentelor generice este mult mai mic pentru că nu mai include costurile mari de cercetare. Orice pacient poate căuta singur medicamentele disponibile în România, pe baza substanței active, dacă intră în Catalogul National al Prețurilor Medicamentelor din România de pe site-ul Ministerului Sănătății.

Cristina Corocan

De același autor

Related Articles