60 de ani de emisiuni în spaniolă la Radio România Internaţional

RR International

S-au împlinit 60 de ani de când Radio România Internaţional emite neîntrerupt programe în limba spaniolă. Deşi povestea radioului românesc începe în anul 1928 şi încă de pe atunci au existat şi producţii jurnalistice pentru străinătate, la început în limbile franceză şi germană, prima emisiune în spaniolă a radioului din România s-a transmis la 15 martie 1955.

La conducerea de atunci a secţiei din cadrul Redacţiei Emisiunilor Politice pentru Străinătate se afla Hortensia Vallejo Roman, cetăţean spaniol, refugiată politic în urma Războiului Civil Spaniol, care era căsătorită în România cu omul politic Walter Roman.

Emisiunea în limba spaniolă dura 30 de minute şi conţinea un buletin de ştiri de 10 minute, două comentarii pe teme de politică internă şi externă, dar şi câteva informaţii despre situaţia internă a României, iar muzica românească juca şi ea un rol important.

În prezent se emit zilnic patru emisiuni în spaniolă, a câte o oră fiecare, către Spania şi către America Latină. Prin intermediul emisiunilor în limba spaniolă RRI îşi propune să ofere informaţii exacte, clare şi concise despre România sau despre evenimentele ce au loc în ţara noastră. RRI oferă programe informative, culturale, educative şi de divertisment, pentru toate categoriile de public interesat de România şi de regiunea noastră geografică.

Cu ocazia celor 60 de ani de transmisiuni în limba spaniolă, RRI va difuza pe 25 iulie o emisiune specială aniversară în spaniolă, în care veţi putea afla cum a început povestea secţiei, într-un interviu cu omul politic Petre Roman, fiul Hortensiei Vallejo, veţi cunoaşte părerea câtorva dintre ascultătorii noştri, care au avut amabilitatea de a ne trimite mici contribuţii audio pentru această emisiune aniversară, dar nu vor lipsi nici informaţii despre mersul actual al secţiei, oferite de Victoria Sepciu, realizatoarea programului Poşta Ascultătorilor, sau de Mónica Bolaños, colaboratoarea noastră din Spania.

Mai multe date despre activitatea secţiei, dar şi varianta audio a acestei emisiuni aniversare, pe pagina de internet http://www.rri.ro/es_es/pages/home sau pe profilul de Facebook Radio Rumanía Internacional.

De același autor

Related Articles