Arad, din 500 persoane investigate doar 60 sunt sănătoase!

   _DSC3994

  O nouă campanie de informare medicală și de depistare a bolilor cardiovasculare a fost încheiată pentru cetățenii cu vârsta de peste 30 de ani, persoane cu domiciliul în: Sebiş, Dezna şi Rănuşa., din judeșul Arad. La acţiune au luat parte aproape 500 de cetățeni, care au fost informați asupra riscului dezvoltării unor boli de inimă. În urma investigaților medicale s-a constatat că peste 16 % dintre femei şi 59% dintre bărbaţi au risc mai mare de 10% de a dezvolta accidente cardiovasculare coronariene în următorii 10 ani și peste 80 % dintre participanţi sunt supraponderali.     Peste 70% dintre participanții la campanie au risc crescut de a face diabet și doar 60 au fost fost declarate sănătoase din punct de vedere cardiologic.

Participanţii la campanie au beneficiat de o conferinţă de informare eveniment la care au participat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Feieş, primarul oraşului Sebiş, Conf. univ. dr. Teodora Olariu, inspector Paul Barta şi reprezentantul Spitalului Sebiş – dr Simona Tănase. Prezentarile pe teme medicale au fost susţinute de dr Adrian Wiener, dr Cristian Dina, dr Etelka Koos, dr. Lucia Vesa, dr Cătălin Hreniuc, dr Adrian Dărăbanţiu. Evenimentul a fost moderat de dr Maria Mihaela Szerac.

Conferinţa medicală a fost urmată de screening-ul persoanelor peste 30 de ani cărora li s-au completat chestionare, li s-au facut măsurători (tensiune, greutate, înălţime, circumferinţă abdominală), analize de sânge (glicemie, trigliceride, colesterol total, HDL, LDL, uree, creatinina), EKG. Toţi participanţii au beneficiat de consultaţii cardiologice care au fost făcute de dr Vesna Turcin şi dr Andreea Sfordon.

În urma centralizării datelor s-au mai constatat următoarele aspecte:

  • 32,2% dintre participanţi nu obişnuiesc să meargă la controale periodice la medicul de familie;
  • Cele mai frecvente probleme cu care s-au prezentat la medicul de familie au fost durerile în piept (24,1%) şi starea de oboseală (27,8%).
  • Motivele principale pentru care oamenii nu s-au prezentat la medic când au avut palpitaţii sau alte probleme cardiace au fost: prezentarea la UPU/CP (18,8%); nu au considerat că e o problemă deosebită (20,6%); problemele au trecut de la sine (19,9%).
  • 30% dintre persoane nu au făcut niciodată analize pentru boli de inimă;
  • Doar 52,7% dintre respondenţi au afirmat că ştiu să aibă boli de inimă;
  • 40% preferă în primul rând să consume carne, 44% legume, fructe, cereale;
  • 13,2% sunt fumători;
  • 25% dintre participanţi nu şi-au măsurat niciodată glicemia;
  • 8% fac mişcare mai mult de 30 de minute în fiecare zi;
  • 67 de persoane au fost diagnosticate cu HTA;
  • 160 de persoane au aflat ca au şi alte patologii în afara de hipertensiune;
  • Au fost facute 253 de recomandări pentru investigaţii suplimentare.

În urma rezultatelor obţinute la Ghioroc şi Sebiş, Comisia Consultativă Arad va stabili un set de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung.

Cristina Corocan

Cele mai citite

Related Articles