[AUDIO-FOTO] Sute de credincioşi de toate confesiunile în pelerinaj la sanctuarul Sf. Anton de Padova din Reşiţa

Moaştele Sfântului Anton de Padova expuse spre venerare publică la Reşiţa.

biserica-gr-cat-300x230Pelerinajul la moaştele Sf. Anton al Românilor Uniţi cu Roma din cadrul comunităţilor din Caraş-Severin, a transformat şi anul acesta Biserica greco-catolică din Reşiţa într-un loc de rugăciune, reculegere şi meditaţie după rânduiala Bisericii Răsăritului creştin, spune părintele Ovidiu Pop – parohul lăcaşului de cult:

“Sfântul Anton de Padova este sărbătorit mai mult în ritul latin. Biserica noastră fiind de rit bizantin, a preluat această sărbătoare şi în biserica greco-catolică, cinstea şi faima acestui mare sfânt, sunt binecunoscute tuturor creştinilor. Am binecuvântat copiii, am sfinţit florile de crin, deoarece în toate picturile Sfântul Anton de Padova este reprezentat ţinând un crin în mână care simbolizează curăţia. Anton de Padova este un sfânt foarte cunoscut pentru minunile pe care Dumnezeu l-a învrednicit să le facă, ajutând atât de mulţi.”   

Sfântul minunilor aduce anual credincioşi de toate confesiunile laolaltă şi alături în lăcaşul de cult din municipiul de pe Bârzava. Cum au ajuns moaştele acestui mare sfânt al bisericii să sălăşluiască în biserica din Reşiţa am aflat de la prof. dr. Elena Ştefănescu:

“Împreună cu soţul meu (n.r. preot Marian Ştefănescu – fostul protopop greco-catolic de Reşiţa), cu ani în urmă am adus aceste moaşte de la Timişoara. Părintele David Muntoni din Italia a donat aceste moaşte pentru biserica noastră. Şi de-atunci avem această bucurie ca oameni care au venit aici bolnavi să se ducă sănătoşi acasă. Totul depinde de credinţa noastră pentru că Isus a spus: Crede!, Defapt Dumnezeu este cel care face minunile prin sfinţii săi şi-I mulţumim.”

Cu mic cu mare au venit creştinii la Sfânta Liturghie oficiată festiv de părintele protopop Nicolae Tutaş, pr. Ovidiu Pop – parohul lăcaşului de cult şi pr. Aurel Bendariu – parohul Bisericii din Doman, să se închine la moaşte şi să fie binecuvântaţi cu harul Sfântului Anton de Padova:

“… pe mine m-a ajutat foarte mult Sfântul Anton. Trebuie să te încrezi în el ca să te ajute. Ne rugăm pentru că este zi sfântă. Ne-a ajutat mult, mi-a adus nepotul pe lume cu rugăciunea la el. Îi frumos. De trei ani de zile incontinuu vin la biserică…”.

carte-mesianReamintim că şi marţi, 14 iunie în intervalul orar 8.30 – 20.00 vă puteţi închina la racla cu Sfintele Moaşte, iar de la ora 17.00, Prea Sfințitul Alexandru Mesian – episcop greco-catolic de Lugoj va fi prezent la Centrul german „Alexander Tietz” din Reşiţa unde va lansa una dintre cele mai recente lucrări ale Excelenţei Sale, cartea intitulată „File din viața mea”.

Duminică, 12 iunie:

La Parohia Greco-catolică din municipiul de pe Bârzava va avea loc în perioada 13 – 14 iunie, pelerinajul credincioşilor la racla cu Sfintele moaşte, a anunţat reprezentantul lăcaşului de cult, Bogdan Mihele.

Programul închinărilor destinat acestui eveniment va debuta luni, 13 iunie de la ora 8.30 cu Sfinte Liturghii şi devoţiuni. De la 18.00 va avea loc sfinţirea crinilor şi binecuvântarea copiilor, iar marţi, 14 iunie, credincioşii se vor putea închina la racla cu Sfintele Moaşte în timp ce pe parcursul întregii zile vor avea loc rugăciuni de mulţumire.

Tot marţi, la Centrul german “Alexander Tietz” din Reşiţa, Prea Sfințitul Alexandru Mesian – episcop greco-catolic de Lugoj va prezenta de la ora 17.00 cartea „File din viața mea”, lucrare apărută la Editura Surorilor Lauretane Baia Mare, 2015. În încheierea evenimentului Raimondo Mario Rupp din Lugoj, judeţul Timiş va vernisa expoziția de fotografii cu aspecte din viața Ecelenţei Sale.

Fernando Martins de Bulhões, cunoscut ca Sfântul Anton de Padova sau Sfântul Anton de Lisabon, O.F.M. (n. 15 august 1195- d. 13 iunie 1231 în apropiere de Padova) a fost un preot catolic portughez și un călugăr al Ordinului Franciscan. A fost canonizat la 13 mai 1232 la mai puțin de un an de la deces, iar la 16 ianuarie 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii. Liturgic, este comemorat la 13 iunie, în fiecare an.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles