De ziua biodiversității, poveşti cu peştii de pe Nera care mor loviţi de copitele cailor

pesti morti

Naţiunile Unite au proclamat ziua de 22 mai – Ziua Internaţională pentru Diversitatea Biologică. Principalul scop urmărit este creşterea conştientizării publicului faţă de importanţa conservării şi utilizării durabile a diversităţii biologice, precum şi faţă de împărţirea echitabilă a resurselor ce derivă din utilizarea acesteia. Fiecare dintre noi, ar trebui să ne alocăm câteva gânduri bune în legătură cu ceea ce putem face la nivel individual, de grup, ce pot autoritățile sau firmele, pentru ca să salvăm această biodiversitate. Să avem în vedere ceea ce se întâmplă pe lângă noi, atât la nivel global sau local, pentru că pe măsură ce timpul trece dispar mii de specii pe an. La nivel local se fac din ce în ce mai puține intervenții pentru protejarea, salvarea biodiversității.

GEC Nera protestează azi, cu ocazia ZILEI MONDIALE A BIODIVERSITĂŢII, împotriva modului cum autorităţile înţeleg să acţioneze pentru stoparea unor fenomene, ce aduc prejudiciu mediului.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera din județul Caraș-Severin a ales în această zi să-și arate nemulțumirea față de intervenția autorităților în legătură cu un eveniment desfășurat la începutul acestei luni. După cum ne-a declarat președintele executiv al GEC Nera, Cornel Sturza Popovici este vorba despre poluarea de pe Râul Nera când, aşa cum se spune în informaţiile transmise de cetăţenii din zonă, „Nera a fost albă” timp de 5 ore între Bozovici şi Şopotu Nou din cauza peştilor morţi sau degradaţi în urma unei poluări accidentale.
Deşi informaţia cheie primită de la cetăţeni şi transmisă de GEC Nera autorităţilor, a fost că este posibil ca sursa de poluare să fie descărcarea în Nera de către un agent economic din zonă a unei cantităţi considerabile de rumeguş fin de fag, răspunsurile pe care le-am primit nu se referă la verificarea rezultatelor cercetării asupra acestei ipoteze.
În răspunsul Comisariatului Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu poluarea cu rumeguş nu a existat deoarece aşa au spus primarii din zonă, cărora CJCSGNM le-a cerut informaţii.
În schimb Administraţia Bazinală de Apă Banat nu neagă fenomenul dar are totuşi o explicaţie, aceea că peştii au fost omorâţi la trecerea utilajelor şi atelajelor prin vadurile de pe Nera din zonă… şi peştii au murit loviţi în cap de copitele cailor!
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş – Severin şi-a păstrat „neutralitatea” şi nu ne-a transmis un răspuns până la emiterea acestui comunicat de presă.
Mult mai bine informaţi au fost cetăţenii de pe cursul Nerei care, atunci când au aflat veste sufocării peştilor cu rumeguş, au alergat cu năvoadele pentru a prinde cat mai mult peşte deoarece nu prezenta nici un pericol din punct de vedere alimentar.
Este adevărat că dintre cele 7 persoane care au telefonat la GEC Nera la începutul lunii, pentru a ne informa în legătura cu evenimentul, nimeni nu a conservat în frigider o proba dintre peştii morţi. Probabil că cei care au telefonat nu au făcut-o dintr-un reflex civic de apărare a biodiversităţii de pe Nera, au fost pur şi simplu supăraţi că nu au mai găsit peşte.

raspuns CJ GNM sesizare

Raspuns ABAB poluare pe nera

(Cristina Corocan)

Cele mai citite

Related Articles