Fabrica de armament din Reşiţa, în conservare… până când?

sindicate arsenal

Renumită pentru producţia de tunuri şi obuziere, Interprinderea Mecanică Reşiţa – IMR, apoi devenită fabrica de armament Arsenal, este astăzi în conservare.  Deocamdată nu se văd şanse de reîncepere a activităţii. În vara anului trecut, Guvernul a anulat datoriile fabricii, care figurează pe lista celor 15 societăţi de interes strategic pentru România. Aici s-au fabricat peste 60% din tunurile şi obuzierele Armatei Române.
Arsenal Reşiţa a fost înfiinţată în anul 1972, pentru a răspunde necesităţilor impuse de politica de apărare a ţării şi a fost echipată pentru fabricaţia produselor militare, în special produse de artilerie de calibru mare şi mijlociu.  Schimbările geopolitice survenite după 1990 au condus la un declin general al industriei de apărare şi produse speciale, atât intern, cât şi internaţional. Acest fapt a generat o supracapacitate de producţie şi ca urmare, uzina a fost nevoită să se orienteze spre produse şi servicii din domeniul civil.
Din 2001, Arsenal Reşiţa, societate aflată în conservare, funcţionează drept filială a Companiei Naţionale ROMARM. Au urmat disponibilizări din lipsă de comenzi, ultima restructurare fiind în octombrie 2008. În prezent, din cei 1.800 de angajaţi mai există sub 100, care asigură în special paza, conservarea obiectivului şi mentenanţa necesară. Aceştia au primit după patru luni de aşteptări, salariile restante.
Sindicatele din Caraş-Severin militează pentru redeschiderea societăţii, în contextul în care România a primit comenzi pentru producerea de armament. Avem şi mijloacele şi forţa de muncă necesară, spune liderul de sindicat Mihai Başa.

(Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles