Astăzi este… Ziua Mondială a Meteorologiei

ziua mondiala a meteorologiei

Ziua Mondială a Meteorologiei (World Meteorological Day) se marchează în fiecare an, din 1961, în ultima săptămână a lunii martie, şi reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei ONU care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).În 1951, aceasta a devenit agenţie specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operaţională şi ştiinţe conexe geofizice.
Misiunea sa fundamentală este de a sprijini ţările lumii în furnizarea de servicii meteorologice şi hidrologice, de a proteja viaţa şi proprietatea de dezastre naturale legate de vreme, climă şi apă, de a proteja mediul, precum şi de a contribui la dezvoltarea durabilă. Acest lucru nu se poate întâmpla fără observaţiile, cercetarea şi operaţiunile necesare care dezvoltă înţelegerea şi cunoaşterea vremii şi a climei.

A ajuns o tradiţie ca în fiecare an, de Ziua Mondială a Meteorologiei, OMM să propună spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 de state membre. Tema de anul acesta încurajează cunoaşterea climei pentru a putea acţiona asupra efectelor acesteia (”Climate knowledge for climate action”) şi oferă oportunitatea de a face un bilanţ al cunoştinţelor climatice acumulate în ultimele decenii, ca o bază esenţială pentru a sprijini calea spre acţiuni mai ambiţioase, pentru a aborda schimbările climatice şi variabilitatea climei.
Variabilitatea climatului natural aduce beneficii dar şi riscuri pentru oameni, comunităţi şi economie. Pe de o parte, pot fi veri lungi cu perioade de vegetaţie prelungite sau ierni cu zăpadă care aduce apa necesară prin topirea acesteia primăvara. Pe de altă parte, poate fi vorba despre deficit de apă, secetă, valuri de căldură, inundaţii, furtuni puternice şi valuri de coastă care afectează viaţa şi provoacă pagube materiale.

Oamenii de ştiinţă fac previziuni din ce în ce mai sigure privind temperaturile şi tendinţele de precipitaţii, creşterea nivelului mării şi acidificarea oceanelor. Aceste cunoştinţe despre climă, împreună cu evaluarea impactului probabil asupra anumitor regiuni, comunităţi şi sectoare socio-economice, este esenţială pentru posibilitatea combaterii schimbărilor climatice, care va permite oamenilor să reducă riscurile legate de schimbările climatice.

Agenda Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru anii următori va include obiective pentru a încetini ritmul alarmant al schimbărilor climatice şi degradării mediului, care reprezintă ameninţări fără precedent pentru omenire.

În mesajul secretarului OMM, M. Jarraud, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei 2015, se arată că Organizaţia Meteorologică Mondială are misiunea fundamentală de a sprijini ţările lumii în furnizarea de servicii meteorologice şi hidrologice, pentru a proteja viaţa şi proprietatea de dezastre naturale legate de vreme, climă şi apă, de a proteja mediul, precum şi de a contribui la dezvoltarea durabilă. Acest lucru nu se poate întâmpla fără cercetările şi operaţiunile necesare pentru înţelegerea şi cunoaşterea climei.

Centrul Meteorologic Regional Banat Crişana are în subordine 28 de staţii meteo, în cele cinci judeţe pe care le monitorizează:Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin. 23 dintre aceste staţii sunt automate şi 5 sunt clasice, urmând ca în cursul acestui an şi acestea să devină automate. Principalul obiectiv al Centrului Meteorologic Regional Banat-Crişana este prognozarea vremii, o activitate destul de complicată pentru că sunt foarte multe variabile şi este destul de greu de a prognoza exact tot spectrul de fenomene care pot avea loc într-un anumit interval de timp, după cum spune Silvia Barbu, directorul Centrului:

Sursa: agerpres

Foto: wordpress.com

De același autor

Related Articles