Telenovele

telenovele - revijastop.si

Doamnele din România și nu doar doamnele, au făcut pasiune pentru telenovele. Fie că sunt sud-americane, sau mai nou turcești, filmele lacrimogene au prins bine la public. În această primăvară, avem un alt serial de mare succes, difuzat de posturile de știri, dar și de cele generaliste la ore de maximă audiență: telenovela –De-a arestarea-, un film la mare căutare.
După ce aproape că au intrat în insolvență timp de 10 ani, casa de filme –procurorii- a găsit de cuviință să revină pe piață cu un nou serial de aventură. Acum e greu să-i găsim un nume serialului, nu de alta dar nici producătorii nu s-au hotărât: microsoft, EADS, retrocedarea, toate pentru aceleași personaje de film de tip american și aceleași ingrediente: geamantane cu valută, trafic de influență, dare și luare de mită, șpagă sau peșcheș, spune-ți-i cum vreți. Acuma pentru că e criză, personajele sunt cam aceleași: un șef care trage sforile din umbră, o blondă care dă bine pe sticlă, și o serie de personaje politice ori oameni de afaceri, ajunși mai ceva ca în El Dorado, bogați; dar ce spun eu bogați, putred de bogați, peste noapte. Și nu vorbim de o pepită de metal galben de 24 de karate, nuuuu. În această telenovelă care a cuprins toată România, e vorba de euro; nu zeci, nu sute nu mii ci….de milioane de euro. Fie că e vorba de fonduri europene, ori de bani din bugetul țării, șpaga și parandărătul funcționează ca uns. Atâta doar că acum se pare că s-a terminat unsoare, altfel nu-mi explic de ce toate s-au gripat și au început să scârțâie. Mai mult s-au mai puțini tineri, dar foarte neliniștiți, așteptăm episoadele următoare, din care sigur nu vor lipsi lacrimile, cătușele ori pereții reci ai celulei, fie ei și…provizorii. Sper doar să trăiesc până la episodul final, iar nepoții mei să vizioneze pelicula După 20 de ani.
Până aici toate bune și frumoase; semnalăm o revigorare a telenovelelor românești, după succesul constatnt al cinematografiei pe plan mondial. Dar spre deosebire de acelea care au câștigat urs după urs, de aur desigur, aici au câștigat doar actorii, iar plata pentru aceste seriale de mare succes, cade în sarcina țugulanului de rînd; adică a noastră. Plătim de ne uscăm sub formă de TVA mărit, salarii tăiate, pensii jumulite, accize majorate și gaze tăiate.
Toată acestă telenovelă națională regizată de parchet, DNA, DIICOT ori altă casă de filme autohtonă nu va avea succes dacă nu vor reuși să dea de uma firfireilor și să-i întoarcă la locul lor. Altfel, nu mă încălzește câtuși de puțin că unul sau altul dintre actori primește 5 ani cu executare, scrie o carte și scapă după 2, după care îmi râde în nas, liber și ultra fericit.
Ori facem filme serioase, ori ne lăsăm de meserie, nu de alta dar ne vor râde în nas toate instituțiile europene

Sursa foto: revijastop.si
(Dan Agache)

Cele mai citite

Related Articles