[FOTO] Exemplu german de Ziua minorităţilor naţionale la Reşiţa

poz-a 1

Minoritatea germană din Reşiţa a marcat astăzi festiv Ziua minorităţilor naţionale din România, fiind singura etnie din cele peste 18 conlocuitoare din spaţiul Banatului montan, care a sărbători  acest eveniment.

Acţiunea dedicată acestei zile, care de 22 de ani se sărbătoreşte la european şi de 16 în România, a întrunit alături, etnici germani nu doar din Banatul de Munte ci şi invitaţi din Timişoara, oameni de cultură, care reprezintă cu cinste această naţie şi care, cu toţii contribuie de aproape două decenii şi jumătate la conservarea tradiţiilor în acest  spaţiu multietnic numit pe scurt Banat.

Acţiunea din municipiul Reşiţa s-a materializat printr-o expunere în pragul celor 25 de ani de existenţă a Asociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor, susţinută de preşedintele acesteia, Erwin Josef Tigla şi o expoziţie de fotografie, semnată de reşiţeanul Lucian Duca, cu imagini de la una dintre cele mai reprezentative manifestări ale etnicilor din acest spaţiu, “Kirchweih-ul la Gărâna.

Evenimentul a fost înrămat muzical de acordurile formaţiei vocal instrumentale “Banater Bergland” şi invitatul acestora Reimund Slatina din municipiul de pe Bega.

Cu acţiunea din această după-amiază s-a încheiat şi cel de-al XXIV-lea an de lucru  al Asociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor Reşiţa.

Conform ultimului recensământ al populaţiei, judeţul Caraş-Severin are un număr de 295.579 de locuitori, din care 23.716 persoane aparţin uneia din cele peste 18 minorităţi conlocuitoare. Pe primele locuri, în topul etniilor din Caraş-Severin, se află: romii cu 7.272 de persoane, croaţii cu 5.094, sârbii cu 5.036 şi  maghiarii cu 2.938, urmaţi de germani cu 2.897, ucraineni cu 2.463 şi cehi cu 1.556 de persoane care s-au declarat acestei etnii.

(Hardy Cwoica)

Cele mai citite

Related Articles